ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία 2004/33/ΕΚ, το Π.Δ. 138 σχετικά με ορισμένες τεχνικές απαιτήσεις για το αίμα και τα συστατικά του αίματος καθώς και τις αποφάσεις της «Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές» εφαρμόζει τα παρακάτω μέτρα ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης, έναντι του ιού του Δυτικού Νείλου.

Διευκρινίζεται ότι ως επηρεαζόμενη περιοχή από τον Ιό του Δυτικού Νείλου ορίζεται κάθε Καλλικρατικός Δήμος με τουλάχιστον ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ΙΔΝ σε άνθρωπο.

Με βάση τα ανωτέρω και τα μέχρι την 18η/07/2017 επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ εφαρμόζονται τα κάτωθι μέτρα :

1. Μέτρα αποκλεισμού αιμοδοτών

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) για την εργαστηριακή διάγνωση περιστατικού λοίμωξης από Ιό του Δυτικού Νείλου σε κάτοικο Δήμου Άργους-Αργολίδος, σας ενημερώνουμε  ότι τα μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία θα περιλαμβάνουν αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται στις

κάτωθι περιοχές της Π.Ε Αργολίδας :

 • Δήμος Άργους – Μυκηνών
 • Δήμος Ναυπλιέων

Επιπλέον οι μονάδες αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από την 1η Ιουλίου από αιμοδότες προερχόμενους από τις προαναφερόμενες περιοχές θα δεσμευθούν.

2. Επαγρύπνηση για την αξιολόγηση της καταλληλότητας του αιμοδότη

 

 • Αποκλεισμός από την αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών υποψήφιων αιμοδοτών μετά από την αποχώρηση τους από περιοχές, που σημειώθηκαν κρούσματα λοίμωξης Δ.Ν.
 • Κριτήριο αποκλεισμού από την αιμοδοσία επισκέπτη σε περιοχή επηρεαζόμενη από ιό Δ.Ν είναι τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή τυπικά από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρες δραστηριότητας κουνουπιών)
 • Άτομα που έχουν ιστορικό μόλυνσης από την ιό Δ.Ν, μπορούν να γίνουν δεκτά 120 ημέρες μετά τη διάγνωση.
 • Κατά τη λήψη του ιστορικού έμφαση σε ερωτήσεις σχετικές με την εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτά της λοίμωξης ήπιας μορφής από Δ.Ν κατά τις προηγούμενες ημέρες.
 • Παροχή οδηγιών στους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την Υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.
 • Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος του δότη
  1. από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιο Αθηνών (Καθ. κος Α. Τσακρής, Μικράς Ασίας 75, Αθήνα, τηλ: 210-7462011) Ή
  2. από το Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ (Καθ. κα Α. Παπά, τηλ: 2310-999020, 2310- 999006).
 • Ενημέρωση του ΣΚΑΕ για τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιμοδοτών και καταγραφή των αναλυτικών δεδομένων στο Δελτίο αιμοεπαγρύπνησης για τη λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ),στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

3. Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες κατά το παρελθόν δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα ΔΝ :

 

 • Να εντείνουν την ενημέρωση των τοπικών συλλόγων/ομάδων εθελοντών αιμοδοτών με έμφαση στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες λόγω των μέτρων αποκλεισμού και να ενεργοποιήσουν τους τοπικούς φορείς, για τη διοργάνωση εκτάκτων αιμοληψιών.
 • Να διατηρήσουν επαρκή αποθέματα ώστε σε συνεννόηση με το Ε.ΚΕ.Α να καλυφθούν ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες άλλων γεωγραφικών περιοχών.

 

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία την Τετάρτη 12 και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού Μέγας Αλέξανδρος, η 82η εθελοντική αιμοδοσία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν εμπόδισαν τους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν και να προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό, το αίμα τους.

Παράλληλα με την αιμοδοσία σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ “Χάρισε Ζωή” του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε ενημέρωση για την δωρεά μυελού των οστών και πραγματοποιήθηκαν αρκετές εγγραφές νέων υποψήφιων δοτών.

Η προσπάθεια της κάλυψης των αναγκών σε ολικό αίμα, της διάδοσης της προσφοράς αίματος καθώς και η προσέλκυση νέων εθελοντών είναι συνεχής.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αργολίδας «ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ»  παραμένει συνεπής στο έργο του με μοναδικό σκοπό την άμεση και έμπρακτη κοινωνική προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Είναι καθήκον όλων μας, είτε μπορούμε να προσφέρουμε αίμα είτε όχι να διαδώσουμε την ιδέα της αιμοδοσίας με κάθε τρόπο. Όλες οι ενέργειες που έχουν αυτόν τον σκοπό είναι αξιέπαινες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

 • τον Διευθυντή και το Νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Άργους για την άψογη συνεργασία.
 • τον Δήμο Άργους-Μυκηνών για την παραχώρηση και την φιλοξενία στην Αίθουσας Τέχνης και Πολιτισμού Μέγας Αλέξανδρος.
 • τους Εθελοντές του τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Άργους για την βοήθεια τους.
 • τους Αιμοδότες, παλαιούς και ιδιαίτερα τους νέους, για τη συμμετοχή τους και την έμπρακτη στήριξη στο έργο μας.
 • τον Αρχηγό και τα μέλη του 1ου Συστήματος Προσκόπων Άργους που για μία ακόμα φορά αιμοδότησαν μαζικά.
 • τα μέλη του «Rio Grappling Club» Άργους και του «5Χ5 Family Sports Club» για την συμμετοχή τους.
 • τον αντιδημάρχο κ. Βασίλη Τάγκαλη, τους δημοτικούς σύμβουλους κ. Νίκο Δελή, κ.Τρύφωνα Μποζιονέλο και την θεματική Αντιπεριφερειάρχη κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου για την παρουσία τους και την προσφορά τους.
 • την εταιρία "ΤΣΑΜΠΑΣΗΣ Α.Ε."  για την ευγενική χορηγία της στην εκτύπωση της αφίσας.
 • όλα τα Μ.Μ.Ε. (έντυπα, ηλεκτρονικά, TV) που προβάλουν τις δράσεις μας.
 • τέλος τα μέλη μας που συμμετείχαν στη δράση.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017 στη Νέα Κίο για να πραγματοποιήσουμε μαζί με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας την 83η τακτική εθελοντική αιμοδοσία του συλλόγου μας.

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη που γιορτάζεται κάθε χρόνο 14η Ιουνίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών διοργάνωσαν τον “1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων”.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και η σημασία της στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Οι Δεσμοί Αίματος σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας συμμετείχαν στον διαγωνισμό με μαθητές των δημοτικών σχολείων του Νομού μας.

Οι μικροί μας καλλιτέχνες μας μίλησαν για την Εθελοντική Αιμοδοσία μέσα από τα δικά τους μάτια και αποτύπωσαν στο χαρτί με δημιουργικότητα και έμπνευση.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, τα όμορφα έργα των παιδιών ξεχωριστά.

Το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για την Εθελοντική Αιμοδοσία ήρθε από Μαθήτρια της Γ' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και γέμισαν με χρώματα τις σκέψεις μας για την Εθελοντική Αιμοδοσία!

Επερχόμενες Δράσεις

Ημερολόγιο Αιμοδοσιών

Αύγουστος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31