ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ

Γιατί ιδρυθήκαμε

ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ
Λίγα λόγια για εμάς...

Γιατί ιδρυθήκαμε...

Ο σύλλογος μας δημιουργήθηκε από μια παρέα ανθρώπων που είτε από προσωπικές εμπειρίες είτε από εμπειρίες άλλων ανθρώπων έχουμε καταλάβει πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι το αίμα.
Σκεφτήκαμε να τον ονομάσουμε "ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ" συμβολικά για να δείξουμε τη βαθιά, ανθρώπινη, παντοτινή σχέση που υπάρχει όχι μεταξύ μας αλλά με κάθε άνθρωπο που δίνουμε αίμα. Αν μέχρι τώρα αναγνωρίζαμε τη συγγένεια εξ αίματος μόνο στην οικογένεια μας, τώρα έχουμε τη δυνατότητα να κυλάει το ίδιο αίμα στης φλέβες πολλών ανθρώπων.

Τι συμβαίνει στη χώρα μας ίσως φαίνεται περιττό αλλά θέλουμε να επαναλάβουμε λίγο μερικά στοιχεία για την κατάσταση στη χωρά μας. Στην Ελλάδα μόνο το 4% είναι αιμοδότες, δηλαδή ένας στους είκοσι πέντε ανθρώπους. Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες καθώς όλο και πιο πολύ αυξάνονται οι ασθένειες που απαιτούν μεταγγίσεις. Έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να εισάγουμε αίμα για το οποίο ξοδεύουμε αρκετά χρήματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν άλλο κλάδο της υγείας μας.
Εδώ αξίζει να δούμε μια λεπτομέρεια. Πολλές φορές λέμε εντάξει δεν μπορεί το Νοσοκομείο να τον αφήσει να πεθάνει επειδή δεν έχουμε δώσει αίμα, θα δώσει από την Τράπεζα Αίματος που διαθέτει και έτσι και θα γίνει.

Πολλές φορές έχουν ΧΑΘΕΙ άνθρωποι, ιδίως από σοβαρά ατυχήματα, επειδή ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ μεγάλη ποσότητα και ποιότητα αίματος (π.χ. ομάδα ρέζους κλπ) τη στιγμή του ατυχήματος. ΟΜΩΣ πολλές φορές έχουν ΣΩΘΕΙ άνθρωποι επειδή ΥΠΗΡΧΕ επάρκεια σε αίμα. Λοιπόν, ας βάλουμε ένα στόχο, να αυξήσουμε κατά μεγάλο ποσοστό τους εθελοντές αιμοδότες. Αυτήν ουσιαστικά την προσπάθεια έρχεται να ενισχύσει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αργολίδας.

Πως σκεφτόμαστε να βοηθήσουμε;

Ο βασικός μας στόχος είναι να οργανώνουμε σταθερές αιμοδοσίες τρεις φορές το χρόνο και έκτακτες αν υπάρχουν επείγουσες εκκλήσεις από Νοσοκομεία. Καταρχάς στις δυο μεγάλες πόλεις του Νομού μας δηλαδή στο Άργος και στο Ναύπλιο και να υποστηρίζουμε ταυτόχρονα όσες άλλες προσπάθειες γίνονται από άλλους φορείς (Συλλόγους, Εκκλησία, Νοσοκομεία κλπ).
Για να υποστηρίξουμε με την κατανόηση της ανάγκης να δίνουμε αίμα. Θα κάνουμε εκδηλώσεις και θα πάμε σε όσους χώρους μπορούμε ξεκινώντας από τα σχολεία του Νομού μας. Ταυτόχρονα θα ενημερώνουμε προσωπικά όλους τους αιμοδότες αλλά και φίλους του συλλόγου μας που για κάποιον λόγο δεν μπορούν να δώσουν αίμα για κάθε αιμοδοσία και κάθε εκδήλωση σχετική.

Για την πιο καλή οργάνωση της προσπάθειας μας έχουμε ενταχθεί στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) που ενισχύει όλες τις δραστηριότητες στη Χώρα μας.

Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου;

Κάθε άνθρωπος που θέλει να βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια ανεξάρτητα από το αν μπορεί να δώσει αίμα. Για μας εθελοντής αιμοδότης είναι αυτός που θέλει να βοηθήσει.
Εδώ έχει σημασία να σας ενημερώσουμε για κάτι: Πολλοί άνθρωποι πήγαν κάποιες φορές να δώσουν αίμα και δεν τα κατάφεραν για διάφορους λόγους, όπως ότι είχαν χαμηλή πίεση ή χαμηλό αιματοκρίτη κτλ.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να ξαναπροσπαθήσουν. Με κατάλληλη προετοιμασία, τροφή και ξεκούραση μπορούν να είναι έτοιμοι την επόμενη φορά.

Καλή αρχή

Τα πρώτα σημάδια της προσπάθειας ήταν εξαιρετικά.
Τόσο η οργάνωση της Λαμπαδηδρομίας στο Νομό μας όσο και οι αιμοδοσίες στο Ναύπλιο και το Άργος στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους Δήμους που μας βοήθησαν όσο χρειάστηκε.
Όμως πάνω από όλα η κοινωνία μας έδειξε ότι όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα στη χώρα μας δεν έχει χάσει τα δύο στοιχεία που χωρίς αυτά τίποτα δεν μπορεί να γίνει. ΠΙΣΤΗ και ΕΛΠΙΔΑ.
Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα ανθρωπιάς και μας επιβεβαίωσε ότι αυτή η προσπάθεια αξίζει και γι’αυτό θα πετύχει. Η μικρή παρέα που ξεκίνησε είναι βέβαιο ότι κάθε μέρα θα μεγαλώνει ώσπου θα αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους και να πετύχει το στόχο της.

«Σε κανένα συνάνθρωπό μας να μη λείψει αίμα όσο και όταν χρειαστεί»

istoriko-syllogou-a.png
istoriko-syllogou-b.jpg

Για να γίνω ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ

Είσαι ήδη αιμοδότης;

Σε ευχαριστούμε και σε παρακαλούμε να συνεχίσεις να προσφέρεις αίμα όσο συχνά επιτρέπεται και μπορείς. Έλεγξε πότε οργανώνεται αιμοδοσία κοντά στην περιοχή σου, και διάβασε προσεκτικά για τους παράγοντες που μπορεί να μην σου επιτρέψουν να προσφέρεις το αίμα σου.

Επερχόμενες Δράσεις

19 Σεπ 2022
16:30 - 19:30
ΝΑΥΠΛΙΟ
21 Σεπ 2022
16:30 - 19:30
ΝΑΥΠΛΙΟ

Ημερολόγιο Αιμοδοσιών

Αυγούστου 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31